Waarom diëten niet werken! Wat werkt dan wel?

Bijgewerkt: 18 mrt 2019

Herken jij het? Jarenlang bezig zijn om af te vallen?

Iedere keer zeggen dat je maandag, na de vakantie, 1 januari gaat beginnen?

Elke keer probeer je het weer, het gaat een week (of twee) goed en je valt weer in oude patronen.

Of dat je lijf schreeuwt om die reep chocola, of die zak met chips in de kast?

Redenen waarom een dieet niet werkt:

- Je hersenen/gedachtepatronen moeten wennen aan ander voedsel, als dit rigorous gebeurt geef je jezelf niet de tijd om te wennen waardoor je nog meer geneigd bent naar ongezond eten.

- Door streng te diëten en minder te gaan eten vertraagt je stofwisseling, waardoor je lichaam nog zuiniger omgaat met energie, het gaat in overlevingsmodus. Met vervolgens het effect, dat als je weer een eetbui hebt, het dubbel en dwars opgeslagen wordt.

- Je kunt nog zoveel motivatie en doorzettingsvermogen hebben op het moment dat je begint met een dieet, denk je dat je dat van de een op het andere moment voor altijd vol gaat houden? Zo kom je in een cirkel terecht, je raakt er niet gemotiveerd van, want, het lukte toch niet..

Een aantal tips die voor mij en vele anderen werken:

- Eet niet voor de televisie, je denkt er niet bij na en voor je het weet heb je je bord leeg, weet je niet of je al echt vol zit, of teveel hebt gegeten, bovendien eet je dan vaak te snel!

- Luister naar je lichaam, schep niet je bord vol om het vervolgens allemaal te moeten eten, maar ga uit van je verzadigingsgevoel, kauw goed en vaak!

- Als snel weer zin in snaaien? Zorg dat je doet wat bij jou past. Als jij iemand bent die van een tussendoortje naar nog één en nóg één gaat, bekijk dan eens de term 'Intermittent Fasting', door bijvoorbeeld 3 flinke maaltijden op een dag te eten kan het je helpen om tussendoor niet te gaan snaaien. Maar andersom kan ook, je bent bijv. iemand die een tussendoortje nodig heeft en het bij één kan laten om het te trekken tot de volgende maaltijd.

- Denk altijd aan de lange termijn, wordt ik hier straks, morgen, ooit blij van of krijg ik straks spijt? Eet ik dit voor een half uurtje plezier, of eet ik dit omdat ik mijn lichaam wil voeden met het juiste zodat ik er op de lange termijn van profiteer?

- Sla nooit een maaltijd over, zo krijg je honger waardoor je lichaam uit is op snaaien en ongezond voedsel.

- Beweeg regelmatig, ga elke dag naar buiten! Wandel of sport. Dit verlaagt stress en geeft energie, het resultaat is vaak dat je betere keuzes maakt wat betreft voeding.

- Ontbijt met ingrediënten die energie geven op de lange termijn (alleen brood doet dat niet), een goed ontbijt resulteert vaak ook in betere voedingskeuzes de rest van de dag.

Maar wat toch echt het allerbeste werkt is om helemaal je eetpatroon/levensstijl te veranderen.

Waar voel jij, waar voelt je lichaam zich goed bij?

Wil jij graag dat dagelijkse glaasje frisdrank vervangen voor water?

Begin daar dan bij, doe het een paar weken, desnoods maanden totdat je eraan gewend bent.

Wanneer jij je er goed bij voelt kun je doorgaan met iets anders te gaan vervangen. (of weg te laten)

Er zijn talloze ideeën en recepten om je broodmaaltijden te vervangen, of gezonder te maken, en om makkelijk en gezond een avondmaaltijd te bereiden.


Mocht je daarover tips willen kun je mij onderaan de site een berichtje doen, ik denk graag met je mee zover ik dat kan!

En dan als laatst, je hoeft heus niet altijd 'übergezond' te gaan eten.

Ik denk dat niemand dat volhoud, dat het je ook niet blij maakt..

Veel mensen houden een 80/20 regel aan, 80% gezond eten en 20% eten waar jij jezelf net even een extra genietmomentje geeft van iets dat je heel lekker vind.

Daar heb je geen hele reep chocola voor nodig, want een hele reep is heus niet lekkerder dan een stukje, toch, hou het bij een blokje, doe er extra lang over en geniet ervan!


Ik geloof in zo puur en natuurlijk mogelijk eten, daar zitten sowieso de juiste stoffen in die ons lichaam nodig heeft, waar we op de lange termijn onze vitaliteit uit kunnen halen.

Als je zo eet kan je lichaam best eens dat wat minder gezonde eten aan!

Voor iedereen is het weer anders! Doe waar jij je goed bij voelt :)

Benieuwd naar een voorbeeld van mijn voeding op een dag, kijk dan onder de foto!

Voorbeeld Dag PuurMendel:

- Bij het opstaan een glas water (verder op de dag drink ik bijna elk uur een glas water van 150ml)

- Havermout ontbijt: havervlokken, plantaardige melk, kaneel, fruit

- Tussendoor: Een handje ongebrande noten/dadelballetje/fruitstuk/gekookt ei (Meestal eet ik niets want intermittent fasting werkt voor mij en ik eet voldoende waardoor ik tussendoor meestal nooit trek heb)

- Lunch: Een goed gevulde soep (wat over is van het weekend) met een zelfgemaakte salade (sla, avocado, rode ui, noten, pompoenpitten, ei, komkommer, tomaat, extra vierge olijfolie etc.)

- Avondeten: Chili con carne met o.a. pompoen, tomaat, bonen, ui, knoflook en evt. biologisch rundergehakt.

- 's avonds thee (evt. stukje pure chocolade, handje ongebrande noten, rauwkost, groentechips)

Als je zelf nog tips of vragen hebt? Stuur me onderaan de site een berichtje!

Op de hoogte blijven? Schrijf je bovenaan de site in en ontvang mijn blogs in je mailbox :)

Liefs,

Mendel

Social Media:

PuurMendel

Kvk: 77927826

BTW nummer: NL003259643B63

e-mail: info@puurmendel.com